От ПИК! Политолози в един глас: Обществото е тежко разделено, а партиите не правят достатъчно

Юрий Асланов и Антоанета Христова

Колаж: ПИК.

Партиите не направиха достатъчно, за да привлекат нови хора. Не винаги дебатът е предизборна кампания, но и той отсъстваше. Предимно хората не бяха достатъчно мотивирани – на това се дължи ниската избирателна активност. Това заяви пред БНТ политическият психолог проф. Антоанета Христова. 

„Машините не са значим фактор за ниска избирателна активност, но те уплашиха една малка група от възрастни и хора по малки населени места“, каза още експертът. 

„Очакванията не бяха, че ще се възпроизведе кой знае какъв различен резултат“, коментира възможните причини за малкото избиратели до урните в неделя социологът Юрий Асланов. Според него основната причина за избирателната активност са летните почивки. 

„С такава ниска активности избирателност, то малките партии се поставят в унижение, а тези които предлагат правителство в арогантност“, смята политическият психолог. 

„Слави Трифонов държи да е различен и да не играе по правилата“, категоричен бе Асланов.

„Трифонов е символичният победител на тези избори. Но всички очакваха, че след 4 април той ще поеме отговорност“, допълни социологът. 

„Приоритетите на Трифонов не предразполагат за дълбоки реформи. Единственото, което се разбира от предложенията на Слави е, че Николай Василев ще държи дясна политика“, разкри политическият психолог.

Обществото е тежко разделено – избирателите искат някаква неясна промяна. Символично ГЕРБ победи, а на международно ниво българите в чужбина наложиха Трифонов, завърши проф. Антоанета Христова. 

От ПИК