От ПИК! Експертно: Проф. Румяна Коларова и Андрей Райчев посочиха ходовете на Слави Трифонов и Бойко Борисов в новия парламент

Румяна Коларова и Андрей Райчев

Колаж: ПИК.

Партийната система е стабилна. Ситуацията е същата като на предишните избори. Те трябва да се договорят помежду си. Тук въпросът не е кой ще вземе властта. Това каза в ефира на Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова за ситуацията в политическия живот след изборите на 11 юли.

Тя даде за пример Нидерландия, където парламентът, също като българския, е фрагментиран, но има строго записани правила, по които се случват преговорите и разговорите между отделните партии.

„Не е въпросът кой ще вземе властта, а кой ще управлява. За да се управлява е важно мнозинството. Основната задача е да гарантираш мнозинство в парламента, а не като посочиш кабинет, както си мисли Слави Трифонов“, изтъкна проф. Коларова.

“Никой не се сеща, че това видяхме на протеста миналата година. Едните отидоха на Орлов мост, другите по телевизиите, трети останаха пред президенството. Протестът се разделя преди да постигне нещо“, коментира от своя страна социологът Андрей Райчев.

Слави Василев заяви, че ходът на Трифонов е бил изненадващ, а с неговия състав, той искал да събере гласове в парламента за неговото одобрение от народните представители.

„Скептичен съм, че този кабинет ще мине. Формациите са безкрайно разочаровани от подхода на Трифонов“, прогнозира той.

„Трифонов ни постави в ситуацията със собствените си ръце да удуши собственото си дете. Много рано отпразнуваха победата“, допълни го Андрей Райчев.

„Ако Борисов иска да унищожи Слави Трифонов, трябва да отиде на трети избори“, отсече проф. Румяна Коларова.

От ПИК