От ПИК: Шефовете на синдикатите с ексклузивен коментар за скока на цените

помощи

„Изчисленията ги правим на всеки три месеца. Сега обаче правим изчисления колко трябва да получават двама възрастни – 1069 лв. трябват да семейство, като това е към юни“, обяви по Би ти Ви Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

„Природният газ вече се увеличи с над 50%. Това влияе на всички цени – олио се вдигна със 7%, хляб и т.н. Това няма как да не ни бръкне в джоба“, продължи той .

„От друга страна има 11% ръст на заплатите. Но от друга страна две трети от хората живеят под средната заплата“, обяви още Димитров.

„Минималната заплата изтласква нагоре всички доходи. Близо половин милион българи работят на минимална заплата. Голяма част работят на 700/800 лв, например в Севорозападна България. Така е стават около 750 до 800 000 души“, подчерта той.

„Дай боже на имаме нов кабинет. За 4 години можем да стигнем до 1200 лв. минимална заплата%, каза още той.

„Тези 16/17 % изглеждат много, но това е заради пропуските в повишаването на заплатите. Не съм оптимист за бъдещите началници на държавата. Но си спомням, че НДСВ тогава, когато дойдоха на власт качиха заплатите с 80%,“, каза Манолов, лидер на „Подкрепа“.

„Можем да си позволим такъв растеж. Последната година е било по-малко. Нужно е да има по-голямо увеличение преди влизането в Еврозоната“, отсече Димитров.

„Ако не си дооправим доходите, нищо добро не ни чака“, Манолов.

„Няма да ни допуснат в еврозона 300 евро заплата, трябва да е поне 500 евро до влизането ни в Еврозоната“, продължи Димитров.

Той обяви, че през последните години заплатите са вървяли възходящо.

„Планът за възстановяване и устойчивост трябва да замине много бързо. Най-добър план няма, просто трябва да отиде максимално бързо“, каза Манолов за това какво трябва да направят бъдещите управляващи.

„Трябва да има актуализация на бюджета, да приеме по-висок за следващагавдигане на пенсиите и доходите са ключа на бараката. Но първо все пак трябва да има правителство“, завърши Пламен Димитров.

От ПИК