Рецепта на деня: Гъбено ризото с тиквички

гъбено ризото с тиквички

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

ориз – 160 г 

гъби – 120 г (по избор смесени)

тиквички – 2 бр.

майорана – 1 клонче (или мащерка)

зелен лук – 1 връзка бялата част цели глави

 

ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН

зехтин – eкстра върджин

масло

сол

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите, нарежете ги на малки парченца и ги пригответе в керамичен тиган на силен огън със струйка масло и щипка сол. Ще отнеме около десет минути.

Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета или кубчета.

Запечете ги в тиган с екстра върджин зехтин и сол за няколко минути.

Ако желаете, нарежете на ситно половината от главите зеленият лук а другите оставете цели за ефект и го запържете в голям тиган със струйка екстра върджин зехтин. Ако нямате зелен лук, ползвайте шалот или друг лук .

Добавете ориза и го препечете за няколко секунди.

Налейте горещия бульон и добавете около половината от гъбите и тиквичките.

Продължете да готвите ризотото, като разбърквате често и наливате още бульон, когато е необходимо.

След 10-15 минути се добавят останалите тиквички и гъби.

След като оризът е готов изключете котлона и добавете майорана и малко (около 1 ч.л.) масло.

Разбъркайте, оставете го да си почине една или две минути, след което разпределете ризотото в порции.

Вашето гъбено ризото с тиквички е готово, вкусно и ароматно.

По желание при поднасяне поръсете с настърган пармезан.

Добър апетит!

 

Източник: Gotvach.bg