Русия с нов черен рекорд заради COVID-19

ковид

Istock/GettyImages

Рекордът за най-много смъртни случаи, свързани с коронавируса, за едно денонощие в Русия бе подобрен за седми път от началото на месеца.

Федералният оперативен щаб за борба със заразата съобщи днес, цитиран от ТАСС и Ройтерс, за 786 починали за изминалите 24 часа. Досегашният рекорд от 780 смъртни случая бе поставен едва вчера.

През последното денонощие в Русия са установени над 23 800 нови заразени.

Епидемията в страната набира сила с появата на идентифицирания първо в Индия вариант Делта на коронавируса и на фона на бавния напредък на ваксинационната кампания. Главни огнища са столицата Москва и вторият по големина руски град, Санкт Петербург, където ограничителните мерки бяха затегнати през последните седмици.

Властите засега не искат да въвеждат всеобщ локдаун, като този през пролетта на миналата година, за да запазят вече пострадалата от пандемията икономика.

На фона на призивите на руското правителство за ускоряване на изоставащата ваксинационна кампания, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че ситуацията с коронавируса по света говори в полза на засилването на ограниченията за хора, които не са ваксинирани. Той даде пример с Франция, където има по-тежки рестрикции за онези, които не са се ваксинирали.

Засега в Русия няма решение за засилване на ограниченията за хора, които не са ваксинирани, подчерта Песков. В същото време той отбеляза, че подобни мерки вече се въвеждат в отделни региони.

От началото на пандемията в Русия, с население от 144 милиона души, са регистрирани над 5,8 милиона случая на коронавирус. Страната е на четвърто място в света по този показател след САЩ, Индия и Бразилия.

По данни на оперативния щаб смъртните случаи, свързани с коронавируса, са повече от 145 хиляди – най-много в цяла Европа. Според федералната статистическа служба Росстат броят на починалите е два пъти по-голям – 290 хиляди само до края на май, отбелязва АФП.

Официални данни за напредъка на ваксинационната кампания в Русия няма. Според сайта gogov.ru, който компилира информация от региони и медии, поне първа доза от някои от руските ваксини са получили 29,4 милиона човека – тоест около една пета от населението.

Novini.bg