ГЕРБ питат защо ЦИК заседава по тъмно: Създават хаос и в голямата си част трябва да бъдат сменени (ВИДЕО)

ГЕРБ

„Напомням, че членовете на ЦИК трябва да съблюдават разпоредбите на законите и Изборния кодекс. Късно снощи по необясними за мен причини започват след 8.30 вечерта. ЦИК не може да обяви лицето за избрано от съответната листа, ако има заявление. На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има такова заявление от г-н Борисов, без всякакви правни аргументи, единствено и само с политическа риторика взима решение това заявление да не бъде гласувано. Тоест г-н Борисов трябва да остане народен представител“, заяви на брифинг на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Той заяви, че в желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично г-н Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг прецедент. Избраният само преди няколко седмици кмет на Благоевград също е подал такова заявление, което не е било прието и той е щял да изпадне в ситуация на несъстоятелност. „Явно са получили среднощно обаждане от някой, че може да стане така, че те самите да бъдат изчегъртани от техните хора и са променили решението си. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което се основава на личен реваншизъм спрямо партия ГЕРБ“, допълни Паунов.

Тома Биков допълни, че този случай е симптоматичен за една голяма част от ЦИК. „В крайна сметка те приеха заявлението на г-н Борисов, но защото засяга и техен човек. Когато разбраха, че ще отрежат и кмета на Благоевград си смениха мнението на 180 градуса“, заяви Биков.

Паунов припомни, че дори и при хартиено гласуване, протоколите са били качвани не по-късно от следващия ден на обяд, а сега с машините, когато уж трябва да е бързо, едни проценти се броят три дни. 

„Има прегласувано решение защото вероятно са им казали, каква правна норма са създали и техния кандидат да не може да се закълне като кмет на Благоевград“, допълни Паунов. 

„Народния трибун Цветозар Томов защо не излезе сега да каже, защо са приели заявлението на Борисов. Те гласуват всичко, което ние приемем и ЦИК в големия си състав трябва да бъде сменен“, допълни още Биков и заяви, че снощи комисията се е самоблокирала.   

Tribune.bg