Гърция е в разгара на четвъртата вълна на пандемията, пикът ще е през август

ковид

Експерти предупреждават, че пикът на новата вълна от коронавируса ще настъпи през месец август, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Тъй като случаите на заразяване продължават да се увеличават, здравните власти още веднъж подчертаха, че Гърция е в разгара на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19. В допълнение към нарастващия процент на инфекции, индексът на предаваемост на вируса също скочи рязко, както и процентът на положителните тестове.

Експертите очакват вълната да се разпространи допълнително с няколко хиляди нови случая на ден през август, които ще са сред младите хора, но и неваксинираните на възраст над 50 години.

„Епидемията ще ескалира бързо и внезапно“, предупреди Никос Сипсас, професор по инфекциозни болести в Атинския университет, добавяйки, че четвъртата вълна може да достигне връх между средата и края на август. „Разбира се, не мога да правя прогнози, но говорим за много хиляди случаи“, каза той, като отбеляза, че през август „можем да видим повече от 10 000 случая на ден“.

Научната общност и държавата продължават да се опитват да убедят онези, които се колебаят да се ваксинират, да се решат на подобна стъпка. Същевременно обмислят възможността за разширяване на програмата за ваксинация за деца над 12 години, информира „Фокус“.

Novini.bg