Проф. Коларова не вижда как ще се формира мнозинство в парламента

проф. Румяна Коларова

проф. Румяна Коларова, Снимка БГНЕС

„Ако има правителство, по-вероятно е то да е по-различно от предложеното от Станислав Трифонов. Ако се стигне до формиране на парламентарно мнозинство, което е най-важното, би трябвало да се очаква, че ще се променят и съставът, и приоритетите на правителството. Големият въпрос е дали ще се формира работещо парламентарно мнозинство“. Това каза пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

По думите й би било чудо, ако БСП успее да формира парламентарно мнозинство около себе си.

Според политолога в парламента доминиращото разделение ще бъде между партии на протеста – т.нар. „партии на статуквото“.

Дали поради неадекватно действие на самата левица, или поради драматични обрати на обществените настроения БСП получи етикети „корумпирана“ и „обвързана с олигархични структури“, допълни Коларова.

Според нея и трите партии на протеста претендират да заемат местата на партиите на статуквото.

„ИТН претендира да стане голямата дясна партия. ДБ претендира да бъде автентичната либерална партия. Мая Манолова е лявоцентристка коалиция. Това е голям разлом между тези две групи партии. Би могло да се търси обща платформа, най-лесно това би могло да стане чрез БСП, но от гледна точка на ИТН е недопустимо. Затова не виждам как ще се формира мнозинство“, обясни политологът.

Тя посочи, че Трифонов е опитал да предложи тип експертен кабинет, но българската история помни подобни кабинети като генератори на организирана престъпност, на „впили се в публичните ресурси бизнес мрежи“:

„Няма експертно правителство. В България такова ще бъде тип прикрито коалиционно правителство. Всяка партия трябва да е предпазлива, когато става дума за такава формулировка“.

Коларова подчерта, че българските политици трябва да се научат да правят коалиции.

news.bg