Проверяват заведенията за антитерористични планове, от бранша недоволстват

Заведения на открито

ДАНС с проверки по барове и ресторанти. Няма да се търсят съмнителни стоки или издирвани лица, а дали заведенията имат антитерористични планове. Оказва се, че собствениците трябвало да изготвят такива още преди 4 години. Проверката предизвика недоволство сред бранша.

„Има един Закон за противодействие на тероризма от 2017 година. Към него има наредба, която гласи, че всякакви обществени места от над  5000 квадратни метра и с над 200 места за посетители, трябва да има такъв антитерористичен план. Ние недоумяваме как за пореден път държавата абдикира от задълженията си и ни ги вменява на нас. Ние не сме полицаи и няма как да следим кой пуши в заведенията, кой е терорист и кой не”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на „Сдружението на заведенията в България” Емил Коларов.

По думите му глобите в тази наредба са доста солени. За физическите лица те са между 300 и 1000 лева, за лицето, назначено да отговаря за спазването на антитерористичните мерки те са между 1000 и 5000 лева, а за юридическите лица те са между 3000 и 10 000 лева.

nova.bg