Римска монета от епохата на тетрархията и ограбена гробница на епископ откриха на Перперикон

Николай Овчаров държи древна монета

Римска монета от епохата на тетрархията и ограбена гробница на епископ от 5-6 век откриха на Перперикон. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на Регионален исторически музей – Велико Търново.

Ето че след изключително успешните разкопки в средновековния замък Вишеград, екипът на проф. Николай Овчаров е вече на античния и средновековен град Перперикон. С повече от 60 работници и за три месеца започва поредната 21-а археологическа кампания на този най-известен обект на културно-историческия туризъм в България. През това лято продължават проучванията на Южния квартал, където преди няколко години бе разкрита най-голямата раннохристиянска църква в Родопите. Това е огромна трикорабна базилика с дължина 34 м, вероятно представлявала център на голямата архиепископия Родопи от 6-7 век.

През миналата година от запад археолозите попаднаха на серия монументални сгради, където се е намирала резиденцията на архиереите. Особено забележителна е ротондата-мавзолей, в която вероятно е бил погребан някой от най-изтъкнатите църковни водачи на християните във Великата планина. Нейните архитектурни паралели водят към центъра на късната Римска империя и по-специално – към плана и формата на мавзолея на Теодорих от Равена.

Тазгодишните разкопки целят да разкрият останалите части от архиерейската резиденция. Още през първите дни от кампанията археолозите извадиха от земята десетки находки – монети, фибули с надписи, накити. Сред тях е интересен отлично запазения екземпляр на фолис от края на 3 и началото на 4 в., когато след дългото еднолично управление на император Диоклециан Римската империя е управлявана от тетрархията на двама августи и двама цезари. От предишните проучвания е известно, че именно в тези десетилетия големият и важен град получава мощни крепостни стени, предназначени да го бранят от нашествията на варварите.

Много интересна е и гробницата на архиерей от 5-6 век, която за съжаление е ограбена още в древността. Както много други съоръжения на Перперикон тя е изцяло изсечена в скалите и е била покрита с масивен каменен капак. Днес скелетът на висшия духовник липсва, но предназначението на гробницата личи от характерната ориентация север-юг и от специфичната седалка, поддържала тялото на покойника в полуседнало състояние. Това са белези, отличаващи архиерейските погребения от тези на обикновените хора.

Николай Овчаров