В Испания се състоя церемония в памет на повече от 81-те хиляди починали от ковид в страната

ковид

В Испания днес се състоя държавна церемония в памет на повече от 81-те хиляди починали от КОВИД-19 в страната, предаде ДПА.

Отдадено бе дължимото и на испанските здравни работници. Церемонията бе ръководена от крал Фелипе Шести.

Общо 102 парамедици, медицински сестри и лекари, които се заразили, докато лекували пациенти с ковид и починали, бяха наградени посмъртно с ордена „Голям кръст за граждански заслуги“, даван от монарха. Много от приблизително 700-те гости на събитието не можеха да сдържат сълзите си.

„Нашето уважение и възхищение е от медицинския персонал, който работеше с пълно себеотрицание от началото на пандемията“, каза Фелипе Шести на площад „Армерия“ пред кралския дворец в столицата Мадрид.

Кралят определи медиците като етичен и социален модел за подражание.

Певци и оркестър изпълниха песента „Алилуя“ на Ленард Коен.

Церемонията бе използвана също като случай да се подчертае важното значение на ваксинацията срещу ковид. Фелипе Шести изтъкна, че пандемията все още не е завършила, и заяви, че във ваксините е надеждата за справяне с вируса.

На церемонията присъстваха още кралица Летисия, премиерът Педро Санчес и 97-годишната Арасели Идалго, която на 27 декември 2020 г. стана първият човек в Испания, получил ваксина срещу ковид.

БТА