Най-малко 117 души загинаха при големите наводнения в Европа

Линейка в нощта

Най-малко 126 души загинаха при опустошителните наводнения, които сполетяха части от Европа, предаде Ройтерс.

Потвърдените жертви в Германия са 103. В Белгия загиналите вече са 23.

Операциите по издирване на оцелели продължават, след като наводненията превърнаха живописни пейзажи и градове с историческо значение в Западна Германия в разруха, отбелязват от ДПА, цитирани от БТА.

Поройни валежи и наводнения причиниха разрушения тази седмица на градове и села в Западна Европа, включително в части от Франция, Швейцария, Люксембург и Нидерландия. Най-тежко засегнатите райони са Западна Германия и Източна Белгия.

Има опасения, че с оттичането на водата ще бъдат намерени телата на още загинали.

Около 900 войници помагат на спасителните екипи в Германия. Пътища и железопътни линии са наводнени, което затруднява работата на спасителите.

Наводненията в Западна Германия оставиха 114 хиляди домакинства без електричество.

По време на визитата си във Вашингтон германската канцлерка Ангела Меркел нарече наводненията „трагедия“ и обеща да бъде оказана необходимата помощ на пострадалите.

Смъртоносните наводнения изведнъж поставиха борбата с климатичните промени в центъра на предизборната кампания за парламентарните избори в Германия през септември.

Политически лидери използваха случая, за да призоват нацията да обърне по-сериозно внимание на предизвикателствата, които носи със себе си глобалното затопляне.

Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет заяви, че за безпрецедентните наводнения и проливните валежи е отговорно глобалното затопляне. „Ще се сблъскваме с подобни събития отново и отново и това означава, че ще трябва да ускорим мерките за защита на климата, защото климатичните изменения не са ограничени в рамките на една страна“, каза Лашет, който е и регионален премиер на провинция Северен Рейн – Вестфалия, където наводненията отнеха живота на десетки хора.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер каза в извънредно обръщение, излъчвано по телевизията, че планира да посети пострадалите от наводнения райони в Западна Германия.