Спадат случаите на ОРЗ и ухапвания от кърлежи във Варна

Момиче с острореспиратовно заболяване

Спадат случаите на ОРЗ и ухапвания от кърлежи във Варна и областта. Това сочи седмичния бюлетин на РЗИ – Варна. За периода 09.07.2021г. – 15.07.2021 г. регистрираната остра заразна заболeваемост е следната:

Броят на регистрираните чревни инфекции е 22 случая срещу 24 от предходната седмица, представени от 3 лица с колиентерит и 19 лица с ентероколити.

От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ има регистрирани 2 лица срещу 3 за предходната седмица. За настоящата седмица са регистрирани 2 лица с варицела.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) е следния: през настоящата седмица са регистрирани 160 броя ОРЗ, срещу 173 броя ОРЗ от предходната седмица. Не са регистрирани усложнения.

За изтеклата седмица за Област Варна лабораторно доказани положителни на COVID- 19 са 44 лица, срещу 25 лица от предходната седмица. Починали пациенти с COVID-19 за изтеклата седмица са 3 лица.

В имунизационния кабинет към РЗИ-Варна и в изнесените ваксинационни пунктове през отчетния период са извършени 858 имунизации срещу COVID-19. В имунизационния кабинет към инспекцията са извършени и 6 имунизации за жълта треска.

За периода са регистрирани 108 лица ухапани от кърлеж, срещу 130 за предходната седмица.

Извършени са 44 бр. епидемиологични проучвания на положителни на COVID-19 лица и на 24 лица с други инфекциозни заболявания.

Издадени са общо 58 броя предписания за поставяне под карантина на положителни на COVID-19, контактни лица, хоспитализирани и дехоспитализирани след проведено болнично лечение, както и пристигнали от рискова зона лица.

Няма наложени административни санкции.