Безплатно море за ученици? Учители масово се отказват (ВИДЕО)

Даскало.

Снимка: bTV

Слаб интерес към програмата за безплатно море за ученици отчитат в някои области у нас. Много от учителите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за учениците, а се оказва и че училищата трябва да плащат командировъчни от бюджета си.

Масово учителите от област Русе са отказали да поемат ангажимент и да отидат с група ученици на морска почивка. От общо 63 училища в областта, до момента заявления за участие са изпратили само 6.

„Може би някои колеги се въздържат от това да се включат по този проект с ученици, тъй като онлайн обучението ни затвори продължително време. Бяхме непрекъснато заедно ученици и учители, работихме доста повече отколкото при присъствено обучение. Натовареността и за децата, и за нас беше наистина по-голяма“, посочи  старши учителят в МГ „Баба Тонка“- Русе Нели Тихомирова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според туроператорите, програмата е шанс да се подкрепят както децата и учителите, така и туристическият бранш, който бе сред най- пострадалите от пандемията. Много училища обаче отказват да кандидатстват заради сложни условия.

„На някои училища им е трудно да определят критериите за това кои деца точно да бъдат изпратени, тъй като 7% от учениците имат право да участват по програмата, която е безплатна“, сподели управителят на туристическа агенция Снежана Стефанова.

Има и училища, които вече се възползват от програмата. 24 ученици от ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново в момента са в курорта Албена. Учениците са избрани по критерии – да са от многодетни семейства, или са без един родител, с най-голям брой часове онлайн обучение или да са печелили олимпиади, конкурси и състезания.

Средствата по програмата покриват почивката и пътуването, но командировъчните на учителите трябва да се поемат от училищата. За по-малките учебни заведения, това се оказва проблем.

dnes.bg