Франция въведе още по-строги изисквания за неваксинираните чужденци

ваксина

Франция въведе изискването тестовете за коронавирус, които представят пристигащите от няколко европейски страни при влизане на френска територия, да са направени не повече от 24 часа преди пристигането, предаде Франс прес.

Новите изисквания ще се отнасят за неваксинираните пристигащи от Обединеното кралство, Испания, Португалия, Кипър, Гърция и Нидерландия и ще влязат в сила от утре в полунощ, заяви френският премиер Жан Кастекс.

Освен това в червения списък на Франция ще бъдат включени Тунис, Мозамбик, Куба и Индонезия.

Пристигащите от Обединеното кралство до момента можеха да представят резултат от тест, направен до 48 часа преди пристигането във Франция, а пристигащите от Испания, Португалия, Кипър, Нидерландия и Гърция можеха да представят резултат от тест, направен до 72 часа преди влизането на френска територия, отбелязва Франс прес.

Поради ефективността на ваксините, включително и срещу варианта Делта на коронавируса, ограниченията за пристигащите, преминали през пълен ваксинационен цикъл с една от ваксините, одобрени от Европейската агенция за лекарствата („Пфайзер“, „Модерна“, „АстраЗенека“ или „Янсен“), ще бъдат отменени от днес, независимо от коя страна пристигат, заявиха още френските власти.

Премиерът Кастекс изтъкна, че ваксинационният цикъл се смята за завършен седем дни след поставянето на втората доза от ваксина срещу COVID. За хората, ваксинирани с еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“, цикълът се смята за завършен след изтичането на 28 дни от поставянето на ваксината.

Франция също така ще позволи от утре на нейна територия да влизат хора, ваксинирани с произведени в Индия дози от ваксината срещу COVID на „АстраЗенека“, предаде Асошиейтед прес.

dir.bg