От ПИК! Сийка Милева: Обидно е да искат отстраняване на главния прокурор по прессъобщения за Васил Божков

Сийка Милева

Снимка Официален сайт на Прокуратурата

„Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиторията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт. Както и вчера вече коментирах, свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ, след участието на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Милева уточни, че що се отнася до самото предложение, прокуратурата не е изненадана от неговото внасяне във ВСС. С“транно е, че това се случва едва в края на мандата на служебния кабинет и от уважаван юрист като проф. Стоилов, който е приел да изпълни волята на служебния вътрешен министър, при това – повтарям, единствено с политически аргументи, което е недопустимо“, каза Милева.

„Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай – Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон „Магнитски“, както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите. Точно и заради това, по искане на главния прокурор цялата информация, свързана с т.нар. „сигнал“, ведно с предложението на министъра на правосъдието, бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, за да може всеки, който желае да се запознае с политическото искане“, подчерта още тя.

Милева обърна внимание, че „новината“, в кавички, за внесеното искане във ВСС е дошла само ден след като в сайт се появи поредната фалшива новина, която не само замесва името на главния прокурор, но злепоставя и Държавна агенция „Национална сигурност“, която уж е изготвила публикуваната фалшива справка. „Подчертавам това, защото показва изключително притеснителна и опасна тенденция за употреба с недопустими за правова държава методи, познати от отдавна минали времена“, заяви Милева.

pik.bg

Още по темата: Разкритие в ПИК: Янаки Стоилов на рапорт при биг боса Радев за атаката срещу Гешев (СНИМКИ)

Прочетете още: Димитър Димитров, ЦИК: В секциите, в които се е гласувало с хартия, активността е била по-висока