Разкритие в ПИК: Янаки Стоилов на рапорт при биг боса Радев за атаката срещу Гешев (СНИМКИ)

Колаж.

Колаж ПИК

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов оттърча на рапорт при обитателя на президентството Румен Радев за координираната атака срещу главния прокурор Иван Гешев, реализирана от него и служебния вътрешен министър Бойко Рашков пред Висшия съдебен съвет с искане за отстраняването на главния прокурор.

Това стана вчера около 13.30 часа, както са засекли бдителни граждани пред президентството, заснемайки Стоилов.

Както ПИК съобщи, на 14 юли Янаки Стоилов е внесъл предложение до ВСС да започне процедура за освобождаването на Иван Гешев с основен аргумент, че уронва престижа на съдебната власт. То е скалъпено по донос от Бойко Рашков от над 100 страници, съдържащи единствено публикации на медии срещу главния прокурор, но не от името на длъжностно лице, а като „гражданин“.

Стоилов пък се е мотивирал пред ВСС на 3 страници, на които обяснява, че в сигнала видял „данни за действия и бездействия на главния прокурор Иван Гешев, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, които нарушават престижа на съдебната власт“.

Преди седмици Стоилов обясни пред журналисти, че първо ще види сигнала, а после ще реши какво да го прави. Рашков пък се закани още на старта на слежубното правителство до края на 2-месечния му мандат Гешев да бъде отстранен от поста си. Сега Стоилов заяви, че свиква заседание на ВСС, за да обсъди сигнала на Рашков срещу Гешев.

Запознати обясниха, че няма как висшите магистрати да вземат решение въз основа на медийни публикации, защото на този принцип могат да започнат процедура за отстраняването и на Лозан Панов от поста му на шеф на ВКС.

Явно с чувство за изпълнен дълг 5 дни преди свикването на 46-о Народно събрание, което вече очевидно ще прекрати живота на служебното правителство, Янаки Стоилов оттърча при Румен Радев да получи гаранции за договорените дивиденти от опитите за елиминиране на главния прокурор.

За „повелителя на клозетите“, както наричат необяснимо богатият държавен служител Рашков с 19 имота, отдавна се знае, че това е посланическо място, което да го отдалечи максимално от България след абсолютно неадекватното му поведение като служебен вътрешен министър и човек „със специфичен син поглед“ по думите на уволнения от него шеф на разузнаването Атанас Атанасов.

За Янаки Стоилов, който бе потънал в дълбока публична забрава преди съставянето на служебното правителство пък това е постът на конституционен съдия, който му е обещан от Радев след 2 месеца. Стоилов изплува във фокуса на публичното внимание като служебен министър единствено благодарение на това, че витиевато се представя като вътрешнопартиен враг на лидерката на БСП Корнелия Нинова, а Румен Радев демонстративно назначи в служебния си кабинет само нейни противници от столетницата.

В деня, в който Румен Радев обяви, че свиква 46-о народно събрание на 21 юли, Янаки Стоилов изприпка в президентството да рапортува пред патрона си за изпълнената поръчка срещу Иван Гешев и да получи гаранции за отплатата му под формата на поста на конституционен съдия.

Ужасът на Румен Радев от Иван Гешев е заради обстоятелството, че двама от съветниците му са клиенти на прокуратурата. Това са Илия Милушев – за шпионаж и Пламен Узунов – за търговия с влияние.

pik.bg

Още по темата: От ПИК! Сийка Милева: Обидно е да искат отстраняване на главния прокурор по прессъобщения за Васил Божков