Секс скандали, тормоз и следене в карантинните хотели в Англия

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock by Getty Images

По време на COVID пандемията Англия нашумя със своите карантинни хотели. Мнозина се оплакваха от условията в тях, от храната, от липсата на достъп до елементарни услуги и жизненоважни стоки, както и от високата цена, която са принудени да платят.

Пътуващите са задължени да се изолират в хотел, след като се върнат от страни от червения списък на Обединеното кралство, където процентът на инфекциите на COVID-19 е висок. Те прекарват 10 дни в стаята си, като са им позволени ежедневни занимания само когато са придружени от пазач. Ако карантинираният е поръчал нещо онлайн, то се доставя в стаята от охранителите.

За няколко жени обаче карантината се превръща във филм на ужасите и то не заради скъпоструващите нощувки, а заради тормоза от служители на охраняващата карантинираните фирма. За някои той е сексуален, а други се оплакват от много грубо отношение, обиди и постоянни заплахи и крещене.

Четири от посетителките на карантинен хотел на Острова разказват пред BBC как охранители от компанията G4S ги причаквали пред стаите или им отправяли неприлични предложения.

Охранителната фирма е наета от правителството като гаранция, че правилата за защита срещу коронавируса по време на карантината ще се спазват стриктно. А G4S уверява, че очаква най-високите стандарти на поведение от персонала и разследва твърденията за неправомерни действия. А според някои от отседналите в хотела пазачите са предимно мъже – жени или се виждали много рядко, или изобщо не се виждали.

Неприлични предложения в асансьора

46-годишната Катрин Годолфин има обезпокоително преживяване в хотел Holiday Inn Heathrow Bath Road, след като се завърнала от работата си по проект за опазване на околната среда в Зимбабве. 

Всичко започнало, когато тя попаднала в асансьор сама заедно със служител на фирмата за охрана, който я придружавал за разрешените ѝ ежедневни тренировки. 

„Той беше просто отвратителен, направи някакви движения върху мен в асансьора“, казва тя. „Това беше първият път. Бях малко шокирана и ми беше неудобно, но мислех, че вероятно е изолиран инцидент, така че не се оплаках на никого“, споделя Катрин.

На следващия ден същият мъж отново я придружил в асансьора. Охранителят се ядосал, че има камери, затова застанал с гръб към тях. След което започнал да се докосва между краката, разказва потърпевшата.

„Тогава той започна да ми говори „мръсни“ неща, да ми прави предложения, да ми разказва какво чувства в момента“, обяснява Катрин.

През останалото време мъжът трябвало да я придружава. Когато я изпратил обратно до стаята ѝ, жената заключила и побързала да се оплаче. Представител на охранителната фирма я уверил, че ще провери случая, но така и не я информирал дали и какви мерки са били предприети.

Селфи по пижама, прегръдки и пост пред стаята

28-годишната медицинска сестра Мари Сидуел от Нотингам, която се завърнала в Англия, след като е работила по време на пандемията в Дубай, имала няколко поръчки от Amazon, които трябвало да пристигнат в началото на престоя ѝ в Pentahotel в Рединг. Те били доставени в стаята ѝ от охраната на G4S и мъжът, който донесъл първия пакет, спазил правилната процедура, казва тя, почукал, след което оставил пакета до вратата и отстъпил на безопасно разстояние.

Не това се случва обаче, когато трябвало да получи останалите си пратки. Петнадесет минути по-късно Мари отворила отново вратата на стаята си, където открила друг охранител – по-млад, който се опитал да завърже разговор с нея. Попитал я дали играе крикет и ѝ споделил, че му напомня за някого. 

В следващия момент той поискал снимка с нея, докато тя е по пижама. 

„Аз му отказах, бях по пижама, както и в карантина. А той обясни, че не бил положителен и нямало проблем“, разказва медицинската сестра и продължава:

„Направих крачка назад в стаята си, а той пристъпи към мен и поиска да ме прегърне, след което тръгна да влиза в стаята ми. Аз се паникьосах и бързо затворих вратата“.

По думите на Мари охранителят стоял пред вратата ѝ като на пост. Уплашената жена се обадила на рецепцията, за да сигнализира, че служителят я притеснява. Оттам ѝ обещали да проверят случая. 

Това, което още повече разтревожило медицинската сестра, е, че всички охранители имали карти за достъп до всички стаи в хотела и той можел да влезе през нощта, докато тя спи. През следващите 6 дни, разказва тя, се страхувала дори да излезе от стаята. Нов пакет от Amazon отново бил доставен от подозрителния охранител, въпреки че от управата на хотела я уверили, че няма повече да я притеснява. 

„Не можех да повярвам наистина, бях толкова уплашена, че просто затворих вратата веднага“, казва тя. „Обадих се на майка ми и тя ме посъветва, че трябва да докладвам, но се страхувах да го направя, защото вече им казах, а той все още е около стаята ми. Чувствах се много неудобно. Те знаеха, че съм сама и хотелът беше пълен само с мъже охранители.“

Отговорът на охранителната фирма, хотелите и правителството

След като още жени подават сигнали за тормоз – една за неприлични предложения и следене в хотела, а други за грубо отношение, крещене и обиди, е потърсена позицията на G4S.

В изявление компанията заявява: „Очакваме най-високите стандарти на поведение от нашия персонал и не толерираме поведение, което подкопава добрата работа на нашите екипи, които продължават да играят важна роля в националния отговор срещу пандемията. Ако бъдем информирани за някакви неправомерни действия, съществуват строги процедури, за да се гарантира, че служителят е отстранен от обекта, докато се провежда разследване от G4S и, ако е уместно, от полицията.

Хотелите казват, че не носят отговорност за охраната, която е била наета от Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Представители на хотелите Park Grand, Marriott Hotel и Radisson заявяват, че приемат сериозно твърденията, добавяйки, че сътрудничат при всяко разследване.

„Ако жените са изложени на риск от сексуално насилие, има потенциално нарушение на човешките права там „, казва Хариет Уистрих от Центъра за женско правосъдие.

На в дали охранителите са обучени как да комуникират с жени, пътуващи сами, компанията остава без коментар. Също така отказват да дадат информация за това колко жалби за сексуален тормоз от служители е получила от пребиваващи в карантинни хотели.

Говорител на правителството заяви: „Твърденията за сексуално насилие се приемат изключително сериозно. Правителството продължава да гарантира, че всяко лице в хотелите получава необходимата помощ и ще бъде подкрепено всяко разследване. Очакваме хотелите да направят всичко възможно, за да предприемат необходимите стъпки за справяне и разследване на опасенията на гостите, включително поведението на охраната, както и цялостното качество на услугата.“

dir.bg