Във Варна Радев продължи войната с Иван Гешев! Похвали и чистките на служебния кабинет (ВИДЕО)

Румен Радев

Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество на страната. Това е закономерен резултат от всичко, случило се досега. Това заяви във Варна президентът Румен Радев, продължавайки „войната с вдигнат юмрук“ срещу Иван Гешев и опозицията.

„Оглушителното мълчание за вихрещата се корупция по най-високите места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харченето на милиарди средства, докато същевременно прокуратурата клеветеше неудобните на властта – това делегитимира и самата прокуратура“, продължи с опорките държавният глава, който вече мисли за изборите наесен, в които ще се опита да се добере до втори президентски мандат.

„Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния модел и оздравяване на държавността, но съставянето на успешен кабинет, който да се полза с доверието на хората изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и ясни морални принципи“, похвали чистките Румен Радев.

„Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен модел да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания“, обяви той и не забрави да спомене, че винаги е готов да определи (удобен) служебен премиер.

„Ако се насрочат предсрочни избори и партиите не съставят кабинет, естествено аз ще назнача служебно правителство. Мое право е да реша дали да продължи в този състав или с някакви промени. Ако се предложат от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно, е друга тема. Това звучи добре като теория, като някакво практическо решение на казуса, но трябва да е ясно, че редовният кабинет означава ясна отговорност от партиите, която те трябва да понесат. Затова партиите не могат да се крият зад служебен кабинет“, добави Радев.

Ясно личеше надеждата в него да запази сегашната ситуация до вота наесен. Въпреки това обяви, че ще започне консултациите с партиите възможно най-скоро.

„Кога ще връча първия проучвателен мандат обаче зависи от самите консултации с тях и от това дали партиите ще намерят диалог. Още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас“, каза още Радев.

По материал на dir.bg

Още по темага: Проф. Ангелов: Кабинетът на Радев води България към нова COVID вълна (ВИДЕО)