Бай Ганьо отново е на плажа! Този път с куче, предстоят обаче проверки и солени глоби (ВИДЕО)

Куче на плажа.

Илюстративна снимка.

Служители от Отдел „Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда“ към Община Бургас и зоополицаи извършват проверки по сигнали на възмутени граждани, че в охраняемите зони по плажовете се разхождат безнаказано кучета.

По такъв сигнал вчера на образцовата брегова ивица на кв. Крайморие, концесионирана от бизнесмена Николай Димитров, контрольорите и спасителите, които действат по общинската наредба за опазване на обществения ред и Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), принудиха възрастно семейство да си тръгне. В четвъртък то пристигнало със симпатичното си Йорки, което по думите им не създавало никакви проблеми, защото дори било парализирано и го държали в ръце – ВИЖТЕ видеото:

Направена им била забележка, че на този плаж се спазват всички норми за хигиена и независимо от дребната порода, трябва повече да не посещават курорта с йоркито. Вчера обаче туристите отново пристигнали с домашния си любимец и даже са го къпали в морето, за да го разхладят. Плажуващи, които държат на изрядността, веднага са сигнализирали спасителния пост и са настояли домашният любимец да се изведе. Стопаните опитали да го скрият в кутия, когато видели, че отношението към тях е отрицателно и че ще бъдат повикани санкциониращите органи.

„Съжалявам, че с тези мои гости се случи така, забраната е за абсолютно всякакви породи кучета. Аз също имам куче и се грижа за него у дома, не го измъчвам на високите температури на плажа”, каза концесионерът Николай Димитров.

Ето какво гласи общинската наредба за опазване на обществения ред в община Бургас: Санкциите за физически лица, в случая когато си собственик на куче и не изпълняваш разпоредбите на чл. 33 от Наредбата, са от 0 до 5000 лева. За разходка на куче в указаните в общинската наредба забранени зони обикновено глобите са от 50 до 200 лева.

Вчера в кв. Крайморие възрастните хора са си тръгнали само с акт за нарушение, в последствие ще стане ясно каква глоба ще получат според наказателното постановление. Лошото е, че при тях това става за втори път, след направена забележка предходния ден.

За да няма обидени любители на кучета и възмутени екозащитници, контролните органи на Община Бургас и държавата предупреждават, че проверките ще бъдат ежедневни и ще се действа веднага след сигнал от спасителните служби за нарушители. 

flagman.bg

Още по темата: Бай Ганьо на плажа постига нови „висоти“