Пада банковата тайна за парите на митничарите. Всички служители на Агенция „Митници“, с изключение на тези, заемащи технически длъжности, ще подават декларация, с която дават съгласие за разкриване на банковата тайна за парите им. Това предвиждат промени в Закона за митниците, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите, предава „Труд“.

И досега митничарите всяка година подават декларация за притежаваните от тях пари, коли и имоти. Но с промяната при проверка дали данните в тези декларации са верни инспекторатът на Агенция „Митници“ ще може да поиска от търговските банки данни за наличните пари по сметките на митничарите и за движението на суми по тях.

Декларациите за отказ от банкова тайна ще бъдат подавани от митничарите при назначаване и всяка година в срок до 31 март. А всички назначени в момента митничари ще трябва да подадат такава декларация в 14 дневен срок след приемане на закона от парламента, предвижда подготвеният проект.

Освен това Националната агенция за приходите всяка година в срок до 31 май ще дава на инспектората на Агенция „Митници“ всички налични данни за доходите и имуществото на митническите служители. Така инспекторатът на агенцията ще може да сравни данните от имуществените декларации на митничарите с информацията, която ще получат от банките и от НАП.

В имуществените си декларации митничарите посочват колите, имотите и парите на своите съпрузи или хората, с които живеят на съпружески начала, както и на непълнолетните си деца. Съпругите на митничарите обаче няма да подават декларации за отказ от банкова тайна. Нито пък от НАП ще дават данни за доходите им.

Още по темата: От ПИК! Проф. Балтов с тежък удар срещу Кацаров и лъжите му за „Пирогов“! Министърът на Радев крие евентуална вълна от „Делта“ варианта