Рашков обеща нови репресии: Надявам се Бойко Борисов да бъде викан на още разпити

Бойко Рашков пред журналисти

Снимка: БГНЕС.

Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи. Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков.

„По повод едно действие, което се основава на закона – гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона“.

Вътрешният министър коментира и сигнала срещу Иван Гешев. „По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, не може да става дума за някаква специална цел. Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет. В дискусията по тази проблематика се намесиха и бивши представители на НДСВ. Те изтъкваха несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен или е недосегаем“, коментира Рашков.

Той посочи, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура – главният прокурор да командва обикновения прокурор.

„Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този „горещ картоф“. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста… Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени“, посочи вътрешният министир.

Уволняват Генерала от ВМА! Повдигат му обвинение за насаждане на страх?

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи.  „Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, унищожавани после. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани… Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони… Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани“, обясни Рашков. Събраните факти ще бъдат предоставени на парламента.

topnovini.bg

Прочетете още: От ПИК! НСО прикрива Румен Радев за охраната на Ахмед Доган и Росенец (ДОКУМЕНТИ)