Рецепта на деня: Пуешки бутчета с риган, салвия и гъби (от тефтерчето на баба)

Пуешки бутчета с риган, салвия и гъби

Източник Мария Божилова, gotvach.bg

Продукти:
2 бр. пуешки бутчета
2 бр. дафинов лист
50 гр. домашна ракия
250 гр. гъби
500 мл. бира
3 щипки риган
1 с.л. салвия
сол, черен пипер – на вкус
олио

Приготвяне:
Пуешките бутчета се почистват и измиват много добре. Слагат се в тенджера и се заливат с вода. Прибавя се дафиновият лист, начупен на едро, домашната ракия и сол.

Варят се 60 мин, като периодично пяната се отпенва.

След като се сварят, бутчета се изваждат и се оставят да се отцедят. Слагат се в тава с капак.

Гъбите се почистват от пънчетата и се измиват много добре. Нарязват се на едро. Нареждат се около бутчетата в тавата. Посолят се със сол и челен пипер.

Бирата с изсипва в купа. Прибавя се риганът, салвията и олио. Разбърква се много добре.

С бирата се заливат бутчетата и гъбите. Пече се под капак 40 минути в предварително загрята фурна на 200°C, след което капакът се премахва и пуешките бутчета с гъби се пекат още 10 минути на 180°C.

Добър апетит!