РЗИ – Варна: Морската вода по крайбрежието е чиста (ВИДЕО)

Плаж.

Снимка "ВАРНА новини"

Морската вода по варненското крайбрежие е чиста. Това показва анализът от последните проби на Регионалната здравна инспекция. Навсякъде качеството на морската вода е отлично, с изключение на Офицерския плаж – той попада в категорията „добро“.

Два пъти месечно здравните инспектори вземат проби от морската вода в 23 зони за къпане в града и региона. Там, където в минали години чистотата не е била в норма, се правят по-чести проверки. Това лято туристите могат да бъдат спокойни, морската вода е с отлични показатели.

Дълги години Офицерският плаж във Варна беше с най-лошото качество на водата по българското Черноморие. Замърсяването идваше от незаконно заустените в Шокъровия канал отходни води, които се изливаха директно в морето. Тази година пробите показват, че морската вода там е безопасна за хората.

Водата на плажа в квартал „Аспарухово“, който се намира най-близо до Варненското езеро, е с отлично качество. Миналата година авария на подводен тръбопровод за отпадъчни води замърси езерото и притесни летовниците. Тръбата вече е ремонтирана.

Информацията за качеството на морската вода и резултатите от взетите проби се публикуват два пъти месечно в сайта на Варненската здравна инспекция и всеки може да ги види.

Петя Иванова, БНТ