31 жертви и 128 изчезнали след наводненията в Белгия

Наводнение в Германия.

Снимка БГНЕС

По последни официални данни наводненията в Белгия от миналата седмица са отнели живота на 31 жертви, а 128 са изчезнали, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Засега липсва приблизителна оценка на щетите, които включват сринати къщи, повредени пътища, наводнена собственост и земеделски площи в района на Лиеж. В спасителните дейности са участвали няколко хиляди служители на белгийската полиция и войска, както и много доброволци. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден, никакви предварителни мерки не е можело да предотвратят пораженията от природното явление, което по думите на учени се наблюдава веднъж на два века.

Утре в Белгия е обявен еднодневен национален траур. В сряда се предвижда страната да отбележи националния си празник по-скромно от предвиденото.

Досега в Белгия национален траур е бил обявяван десет пъти, уточняват медиите. За първи път това се е случило през 1935 г. заради внезапната смърт на кралица Астрид (едноседмичен траур), а в следващите години страната е обявявала тридневен траур заради срутване на рудник през 1956 г. и при пожар в Брюксел със стотици загинали; при влаковата катастрофа от 2004 г.; заради катастрофата на автобус с деца през 2012 г. и след атентатите в Брюксел от 2016 година.

Четете още: Най-малко 165 са жертвите от наводненията в Германия