ООН: Един от десет души на планетата гладува

Знамето на ООН

Пандемията от коронавирус е увеличила броя на гладуващите хора по света. В момента всеки десети човек на планетата гладува. За това алармират пет организации на ООН.

Те участват в изготвянето на Световния доклад за прехраната, като между тях са Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация. Заключението е, че COVID-19 бързо е променил живота на много хора на Земята, защото голяма част са загубили работните си места и в същото време цените са се повишили, особено на основните средства за живот.

„Ако това не е спешен сигнал, не знам какво е. В сравнение с последния доклад, сега имаме още 161 милиона гладни хора. Ако гладът не е проблем номер едно в света, тогава не знам какъв е“, каза Дейвид Бийзли, директор на Световната програма по прехраната.

Повечето от хората, които страдат от недохранване, живеят в Африка, където се наблюдава най-голям брой гладни хора, следвани от Азия, Латинска Америка и Карибите, съобщава „Гардиън“.

Доминик Цилер от Фонда за подпомагане на ООН заяви, че „мнозина живеят така, сякаш няма да има утре“ и посочва, че това разрушава основата на живота и води до глад и недохранване.

През последната година почти всеки трети жител на планетата не е имал безопасен достъп до достатъчно количество храна, а сред тях има милиони деца. Това показва, че нещата вървят в грешна посока, предупреждават още авторите на доклада.

Организацията на обединените нации призова политиците за помощ на бедните страни за смекчаване на последиците от пандемията.

От десетилетия гладът по света непрекъснато намаляваше, но от 2015 г. броят на гладните отново започна да нараства. Преди това Организацията на обединените нации си беше поставила за цел да сложи край на глада по света до 2030 г., но при сегашните обстоятелства, особено поради пандемията, тази цел ще бъде трудно постижима.

От Tribune.bg