От ПИК: Медици и граждани на пореден протест пред Пирогов в защита на проф. Балтов – искат оставката на Кацаров

Колаж

Колаж: ПИК

Медици от „Пирогов“ и спонтанно присъединили се към тях граждани излизат на пореден протест в двора на лечебното заведение в защита на отстранения директор проф. Асен Балтов.

Медиците са категорични, че доскорошният им началник трябва да се върне на работа, а служебният здравен министър на Румен Радев – Стойчо Кацаров, да си подаде оставката.

Припомняме, че Кацаров отстрани проф. Балтов чрез медиите и позовавайки се единствено на спорен доклад от НЗОК. Решението му предизвика вълна от недоволство, като политици и общественици вече заявиха своята подкрепа за проф. Балтов и „Пирогов“. Във Фейсбук пък вече върви и кампания с искане на оставката на Стойчо Кацаров.

Малко преди 09.00 часа пред сградата на „Пирогов“ започнаха да се събират медици.

„Името на „Пирогов“ беше опетнено по абсолютно нечестен начин“, заяви проф. Николай Габровски.

„Оформят се три искания – незабавна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, незабавна оставка на шефа НЗОК Петко Салчев и въвеждане на пътека за  лечение на пациенти с постковид синдром“, обяви д-р Камен Данов от „Пирогов“.

„В момента млади колеги, който с желание дойдоха да работят в „Пирогов“, са толкова обидени. Всички сме много обидени и се говори за едно масово напускане на на страната дори“, уточни той.

„Днес колеги във Вътрешна клиника си говореха, че са готови да си тръгнат и да дойдат на тяхно място Кацаров и Салчев. Ние можем да седнем на техните места зад компютрите и да видим какво ще направят“, добави медикът.

Недоволните разкриха, че днес протестът ще е пред „Пирогов“, но в следващите дни може да се премести пред някоя от институциите.

ПИК