В бъдеще ни чакат екстремни горещини

ВАРНА новини лого

Учените предупредиха за по-честата поява на „нетипични горещини” в някои региони, съобщиха от Sky News, цитирани от БГНЕС.

Канадското село Литън неотдавна регистрира безпрецедентните 49,6 градуса по Целзий в региона. Това провокира горски пожари, които практически почти унищожиха селището. Стотици хора са загинали поради температурни рекорди в САЩ и Канада.

Според експерти планетата е прекрачила прага, при който леко затопляне може да доведе до екстремно покачване на температурите.

Това би се случило 150 пъти по-рядко, ако не беше глобалното затопляне, убедени са експерти от групата за изследване на метеорологичните явления от World Weather Attribution.

„Възможно е днес да наблюдаваме екстремни горещини, които се очакваха след много по-голямо затопляне“, заяви Фредерик Ото от Оксфордския университет.

Специалистът от Кралския холандски метеорологичен институт Сукиер Филип уточни, че в бъдеще подобни атипични горещини ще бъдат регистрирани в различни точки на Земята много по-често. Ако до 2040 г. температурата се повиши средно с два градуса по Целзий, тогава катаклизмите, като в канадския Литън, ще се повтарят на всеки пет години.