Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с вариант Делта на новия COVID

ковид

Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с варианта Делта на новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира руския вирусолог Сергей Нетесов, завеждащ лабораторията по бионанотехнологии, микробиология и вирусология на Новосибирския държавен университет.

Много по-често срещани при индийския вариант на Ковид-19 са стомашно-чревните проблеми, казва в интервю за изданието „Известия“ Нетесов, цитиран от БТА. 

„Има по-малко хора (включително заразените с варианта Делта) с нарушени обоняние и вкус, а стомашно-чревните симптоми са по-чести,“ отговаря той на въпрос дали индийският вариант на новия коронавирус има нови симптоми.

Според Нетесов това се дължи на факта, че е настъпила мутация в шиповидния протеин, а заедно с това се променя и начинът, по който си взаимодейства с клетките. „Очевидно той започва да се свързва по-добре с тях. Такива клетки има в белите дробове, по стените на кръвоносните съдове и в червата. Много е вероятно точно това да води до промяна в симптомите“, добави той.

Вирусологът отбеляза, че вече е доказано, че вариантът Делта се размножава по-бързо в организма на заразените. „Това става ясно от данните, предоставени от повече от една държава. Затова и заболеваемостта нараства дори в страни, където има високо ниво на ваксинация“, обяснява още вирусологът Сергей Нетесов.

Novini.bg