Джеф Безос летя в Космоса с безпилотна капсула

Полетът на Безос

Снимки "Фейсбук"

Най-богатият човек в света Джеф Безос и още трима души се издигнаха в Космоса във вторник над пустиня в Тексас с ракетата „Ню Шепърд“ (New Shepard) на неговата компания „Блу Ориджин“ (Blue Origin). Екипажът се върна успешно на Земята след 11-минутното пътешествие, а историческият полет отвъд ръба на Космоса трябва да отвори пътя на новата ера на частен търговски звезден тулизъм.

На борда на ракетата бяха 57-годишният Джеф Безос и брат му Марк, най-възрастният човек, желаещ да лети в Космоса – 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият – 18-годишният бъдещ студент по физика от Нидерландия Оливър Дамен.

Полетът им се предаваше онлайн.

Те пътуваха в капсула с най-големите прозорци на летял в Космоса обект, предлагащи впечатляващи гледки към Земята.

Капсулата с четиричленния екипаж, сред които нямаше астронавти, се отдели от ракетата на четвъртата минута от изстрелването ѝ от частна площадка край Ван Хорн, Тексас.

Тя се ускори до над три пъти скоростта на звука, преди да достигне линията на Карман, считана за ръба на Космоса. При преминаването ѝ се чуха ръкоплясканията и радостните възгласи на екипажа, След като достигнаха 100 км височина четиримата останаха в безтегловност за няколко минути. След това капсулата се върна на Земята, ползвайки парашути и изпитана система за меко приземяване с въздушна възглавница.

Веднага след кацането в пустинята Безос вдигна палец нагоре преди да излезе навън, да сложи каубойската си шапка и да поздрави служителите на компанията си, предаде Ройтерс.

Той заяви, че „това е най-добрият ден някога“.

Мисията бе част от конкурентната битка между компанията „Блу Ориджин“ на Безос и „Върджин Галактик“ на милиардера Ричард Брансън за завладяването на потенциалния пазар на космическия туризъм, който по оценки на швейцарската банка „Ю Би Ес“ (UBS) ще носи 3 млрд. долара годишно.

Брансън излетя в Космоса пръв, но Безос се изкачи по-високо – на 100 км, докато британският милиардер достигна 86 км.

Преди полета Безос отговори на критиците, че полети като неговия са просто забавление за много богати, като го посъветваха да използва времето, парите и енергията си, за да решава по-важни проблеми за човечеството:

„Трябва да обърнем внимание и на двете – да работим за решаване на многобройните проблеми на Земята и винаги трябва да гледаме към бъдещето. Винаги сме правили това като човешки същества, като цивилизация. Целта на тази мисия е да изчистим грешките и да постигнем съвършенство в космическите пътешествия, правейки ги възможни като добре познатите ни самолетни пътувания. Ако успеем, ще проправим път към космоса за идните поколения, които ще могат да постигнат изумителни неща там. И чрез тях ще бъдат решавани проблемите тук, на Земята“, каза той.

Експресното му пътешествие на над 100 километра от земната повърхност става едва две седмици след оттеглянето му от поста главен изпълнителен директор на създадената от него компания „Амазон“ (Amazon). Мястото му зае Анди Джаси, който ръководеше бизнеса с облачни услуги на основаната преди 27 години компания. Безос превърна скромна онлайн книжарница, финансирана от родителите му, в една от най-мощните групи на планетата, развиваща най-разнообразни дейности и оценявана на 1.8 трилиона долара.

Джефри Престън Безос ще остане председател на управителния съвет на „Амазон“, в която има дял от около 10 процента. Негова собственост е и в. „Вашингтон пост“, а богатството му е оценявано от сп. „Форбс“ на 210 милиарда долара. От години е част от обществото на най-богатите хора на планетата въпреки скъпоструващия развод с Макензи Скот след 25 години брак.

Неговата пипалообразна империя властва в сферите на онлайн търговията, облачните услуги и свързаните с интернет гласови асистенти.

Джеф Безос беше първият, създал многобройни услуги, които хората днес смятат за нещо обичайно, коментира Даръл Уест, анализатор в Центъра за технологични иновации в университета Брукингс.

„Амазон“ обаче често е определяна и като безмилостна „месомелачка“, смазваща конкурентите и собствените си служители, които се борят за по-добри условия на труд.

mediapool.bg