Рецепта на деня: Запеканка с тиквички и пресни картофи

запеканка

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

картофи, пресни – 500 г

тиквички – 2 бр.

копър – щедра щипка

сол

зехтин

 

ЗА БЕШАМЕЛА

прясно мляко – 300 мл

брашно – но 2 с.л.

краве масло – 80 г

индийско орехче – щипка настъргано

пармезан – 50 г настърган

 

Начин на приготвяне: 

Измийте картофите с четка под студена вода. Нарежете ги на кубчета, без да ги белите.

Нарежете тиквичките със същата големина като картофите.

Сложете нарязаните зеленчуци в тава, овкусете с наситнен копър, сол и зехтин.

Налейте топла вода на нивото на зеленчуците. Изпечете до извиране на водата.

Докато зеленчуците се пекат, пригответе бешамела. Разтопете в малка тенджерка кравето масло, добавете 2 супени лъжици брашно и запържете.

Налейте наведнъж студеното прясно мляко и веднага започнете да бъркате, докато бешамелът се сгъсти.

Овкусете с настъргано индийско орехче.

Залейте изпечените зеленчуци с бешамела, поръсете обилно с настърган пармезан и върнете тавата с картофената запеканка отново във фурната.

Запечете до приятен загар.

Добър апетит!

 

Източник: Gotvach.bg