Спасител бие тревога заради мъртвото вълнение

Мъртво вълнение.

Мъртво вълнение. Снимка spasitelbg.com

Днес е четвъртият ден на мъртвото вълнение. Опасно е. Морето дърпа. Това предупреди от ефира на „Нова телевизия“ главният спасител на Северния плаж в Бургас Петър Русев.

“През изминалите един-два дни имаш смъртни случаи в Равда и в Поморие. Мъртвото вълнение през тази година дойде по-рано. Още на 17 юли се обърна морето“, добави той.

Според народно поверие, Илинден е денят, в който морето взима най-много жертви.

“Може да разберете дали има мъртво вълнение, ако застанете на мокрия пясък до брега и от вълната, която се връща, усещате как се губи пясъка под краката ви. Човек трябва много да внимава“, предупреждава спасителят.

“Влизайте бавно във водата! Потопявайте се най-много до кръста! Къпете се винаги, където има хора, за да може да викате и да махате за помощ! Желателно е това да става през работното време на спасителите – между 8 и 18 ч.“, добави той.

“Не пийте спиртни напитки! Най-малко осем часа след като сте пили, не трябва да се влиза в морската вода, а след обилно хранене поне два часа си почивайте, вместо да се къпете в морето“, заяви Русев.

“През уикенда имаме доста инциденти с изгубени деца. Между пет и десет малчугани се бяха отделили от родителите си, но за щастие бяха намерени. Едно от децата беше намерено на повече от 1-2 километра от мястото, където е било първоначално. Нужен е постоянен контрол, не оставяйте децата до 12-годишна възраст сами!“, каза още той.

pik.bg

Още по темата: РЗИ – Варна: Морската вода по крайбрежието е чиста (ВИДЕО)