От ПИК! Цвета Караянчева: Правителство по-вероятно няма да има, никой не иска да поеме отговорността за управлението

Караянчева

Снимка: БГНЕС, архив

„Въпрос на поемане на политическа отговорност е лидерът на спечелилата партия да стане министър председател. Но ултимативния тон не е полезен на никого“, заяви пред БТВ бившият председател на НС и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева.

„Такива амбиции можеш да имаш когато имаш 121 депутати, но когато имаш 65 – диалогът е задължителен“, каза още тя.

Според нея, правителство по-вероятно няма да има, защото никой няма да иска да поеме отговорността за управлението.

Караянчева каза, че ако ИТН искат подкрепа, трябва да отидат на разговори при ГЕРБ.

„Загубихме мандата в Кърджали от партия, която бихме с повече от 2 000 гласа. Останах с впечатление, че имаше някаква негласна подкрепа за кандидата за ИТН. Ние имахме с 2 000 гласа повече, а този пети депутат, който отиде на моето място ще играе с ДПС“, каза Караянчева и обясни, че това се получава заради преразпределението на гласовете по системата „Хеър-Ниймайер“.

Тя обвини служебното правителство в тормоз и репресии, така че хората да се изплашат и да не отидат да гласуват и даде конкретни случаи.

По думите на Каранячева, имало е и притеснения от машините.

„Знаете ли, че по време на кампанията, местни активисти на ИТН ходеха с едни тефтери и правеха списъци кой ще бъде уволнен, когато дойдат на власт“, съобщи тя.

„Ние не сме загубили, с половин процент – това не е загуба, това е достойно представяне. Аз ще продължа да се занимавам с политика и ще бъда лидер на най-голямата партия в региона, където винаги сме били опозиция на ДПС“, каза Караянчева.

От ПИК