От ПИК! Заверата лъсна – ИТН, ДПС, ДБ и партията на Манолова избраха Ива Митева за председател на парламента

Ива Митева от ИТН

Снимка: БГНЕС, архив.

След старта на 46-ото Народно събрание новите депутати избират председател на парламента.

Преди самото избиране на нов председател, народните представители обсъдиха самата процедура по избор. 231 депутати подкрепиха процедурата, след което се пристъпи към избора на председател на Народното събрание. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ очаквано предложи Ива Митева за председател на 46-ото Народно събрание.

За разлика от миналия парламент, сега от БСП също излязоха със свое предложение. Корнелия Нинова предложи Кристиан Вигенин за председател на 46-ото Народно събрание.

Депутатите гласуваха първо кандидатурата на Ива Митева. Гласуваха 237 народни представители. „За“ гласуваха 137, 1 „против“, 99 „въздражали се“. По групи стана ясно, че номинацията на Ива Митева е подкрепена от „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Тъй като Митева събра повече от половината гласове на депутатите, тя е избрана за председател на 46-ото Народно събрание, въпреки че по процедура тя да се гласува и втората кандидатура, която е на Кристиан Вигенин.

Преди гласувнето обаче думата поиска Георги Кадиев, който да обясни защо е гласувал „против“. По думите му причината е липсата на диалог.

„Нещото, което трябва да направим, са преговори, които да са официални и да завършват със споразумение“, отсече Кадиев.

От ПИК