Рецепта на деня: Вкусна каша от коприва с ориз

каша

Сномка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

коприва – 300 г

брашно – 6 с.л.

пресен лук – 10 стръка

чесън – 1 – 2 скилидки

доматено пюре – 4 с.л.

червен пипер – 1 ч.л.

олио – 100 мл

ориз – 250 г

масло – 35 г

сол – на вкус

черен пипер – на вкус

прясно мляко – 400 мл

вода – 600 мл

магданоз – 3 стръка

 

Начин на приготвяне:

Копривата попарете във вряща вода за 2 минутки. Извадете, почистете от стъблата, а връхчетата и листата накълцайте на ситно.

Пресният лук и чесъна нарежете и запържете в олиото до омекване.

Добавете копривата и бъркайте 2-3 минути.

Сложете доматеното пюре, червения пипер, черен пипер и брашното. Бъркайте за минута-две.

Налейте млякото и бъркайте или разбивайте с телена бъркалка, за да няма образувани бучки. Когато стане кремообразна каша, сипвайте на части и водата при непрестанно разбъркване.

Овкусете със сол и още пипер, ако желаете и варете на умерен огън 20-25 минути.

Бъркайте, за да не загаря кашата по дъното, а ако това се случи, намалете още огъня.

За по-гъста копривена каша си оставете течността да се редуцира повече, а за по-рядка по желание разредете с още мляко.

Паралелно с варенето на кашата си сгответе и ориза.

За него разтопете маслото с лъжичка сол във вода в съотношение, описано на пакета, в зависимост от сорта ориз, който използвате.

Когато водата заври, сложете предварително измития от нишестето ориз и варете 17-20 минути.

След като е готов и поел течността, оставете го под капак за 5-10 минути.

Сервирайте топлата вкусна каша от коприва с топки от белия ориз с масло и поръска от накълцан пресен магданоз.

Добър апетит!

 

Източник: Gotvach.bg