Гърците се разбунтуваха срещу задължителната ваксинация

ваксина

Хиляди гърци излязоха на протест в множество градове в страната в сряда, за да изразят недоволството си и несъгласието си от решението на правителството да въведе задължителна имунизация за всички, които работят в системата на здравеопазването, както и да бъде ограничен достъпът до хостели и нощни заведения за неваксинираните.

В столицата Атина полицията бе принудена да използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите, които в даден момент започнаха да хвърлят коктейл „Молотов“.

В пространството пред гръцкия парламент присъстваха представители на православната църква и симпатизанти на крайнодесните партии. Повечето от тях държаха плакати с надпис „Не на задължителната ваксина!“ и „Не на санитарната диктатура!“ Част от присъстващите заявиха пред местните медии, че цялата пандемия е от плана на Бил Гейтс, за да „инжектира чипове“ в световното население.

По последни данни около 45% от населението на Гърция е напълно ваксинирано, а над 52% имат първа доза. Целта пред гръцките власти е населението да достигне колективен имунитет от над 70% преди началото на есента, за да бъде предотвратено ново пренатоварване на здравната система в страната.

Novini.bg