Иван Гешев пред ВСС: Преследват нелегитимна политическа цел да се овладее съдебната власт

Иван Гешев

Снимка БГНЕС, архив.

„Сигналът на вътрешния министър е юридически несъстоятелен. Докладът на служебния министър на вътрешните работи преследва нелегитимна политическа цел да се овладее съдебната власт“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Пленума на ВСС, който обсъжда предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

Дневният ред беше приет единодушно с 21 гласа. В началото Иван Гешев поиска, въпреки изискването на закона дискусията да бъде в закрито заседание, обсъждането да бъде публично, а не закрито. Той беше подкрепен в това искане от проф. Стоилов и от председателя на ВКС Лозан Панов.

В предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

„Правосъдният министър трябва да посочи точно с кои свои действия съм уронил престижа на съдебната власт. Изложението на г-н Рашков е едно правно нищо. В него има прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации“, допълни Иван Гешев.

След изказването на главния прокурор, представител на ВСС изчете няколко статии, в отговор на тези на Рашков, които гласят, че сигналът е вкаран от Янаки Стоилов за да стане конституционен съдия, а служебния вътрешен министър да бъде изпратен дипломат.

На Янаки Стоилов пък му бе припомнено, че той няма правомощия по закон да предлага прекратяване на правомощията на главния прокурор. Дисциплинарно освобождаване може да правят по предложения от 5 от членовете на ВСС, или 3-ма от прокурорската колегия.

От Tribune.bg