Кабинетът на Румен Радев иска актуализация на бюджета

Асен Василев

Снимка: Фейсбук.

Планове за актуализация на бюджета обявиха от служебния кабинет. В анонсираното от финансовия министър Асен Василев бяха обявени щедри харчове с акцент върху пенсионерите.

Въпреки че Планът за възстановяване все още не е готов финално, нито одобрен от Брюксел, пари от него също са включени и разпределени. От служебния кабинет се похвалиха, че са намерили над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година и те са готови с идеи как да похарчат 1,8 от тях.

„575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване“, обяви Асен Василев.

По-късно днес той ще представи проект за актуализация на бюджета.

Самата актуализацията за пенсиите е заложена от 1 октомври – малко повече от месец преди гласуването за президент.

Идеята е минималната пенсия да се вдигне от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. Всичко това щяло да се случи без вдигане на данъци.

Освен това всички пенсионери с доход под 369 лв., които нямат други приходи или големи жилища, ще взимат и социална надбавка.

„С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност“, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под нея.

От Tribune.bg