От ПИК: Медици от “Пирогов” и пациенти излязоха пред президентството, искат оставките на Кацаров и на управителя на НЗОК

колаж

Колаж: ПИК

Лекари и сестри от „Пирогов“, както и пациенти на болницата и граждани, излязоха  пред президентството на протест срещу терора на болниците.

Служителите на най-голямата спешна болница в страната  изразяват своето недоволство пред сградата на Президентството и искат от държавния глава Румен Радев да освободи Стойчо Кацаров от поста министър на здравеопазването заради близо тримесечния тормоз, на който е подложена цялата система и в частност УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

ПИК припомня, че служебният здравен министър освободи от поста директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Снощи проф. Балтов получи хипертонична криза след униженията и тревогите, на които бе подложен.

Гражданите издигат плакати, сред които надпис:  Радев, назначи Деси за шеф на Александровска и Пирогов, тя се справя на два щата.

„Тук съм да подкрепя медиците“, каза гражданка.

„Тук съм да защитя Пирогов. Радев да махне всички служебни министри, които направиха куп бели“, каза гражданин.

„Радев не мисли какви жертви ще дадат двете страни. Мисли само как да угоди на Путинова Русия“, каза друга гражданка пред ПИК ТВ.

„Тук съм заради тези хора. Заради всички медици и сестри. Те се подиграха с нас. При нова вълна ще разберат, какво е да се тръгне срещу медиците“, каза д-р Димитрова шефката на Спешното в Пирогов пред Ива Николова.

Водещата на ПИК ТВ изтъкна, че там има повече пациенти и граждани, отколкото лекари. Тя подчерта, че синдиците са предали медиците и проф. Балтов.

Пред президенството се разигра и хоро, като все повече хора се хващат на него – има два лъча.

Медиците благодариха на пациентите и предупредиха, че фалшивите новини ще стават все повече.

„Колеги, днес отново показаха, че искат да ни разединят“, каза лекарка.

След това заваляха призиви: „Оставка“.

„Не фатмащината в медицина. Днес в медицина утре и в други сфери. Не трябва да допускаме фатмащината“, отсече гражданин.

„Не познавам лично проф. Балтов. Но съм изумена, че някой е тръгнал да уволнява хора, които се бореха с пандемията. Тези неща са плод на болен мозък, сякаш някой иска да владее света“, обяви гражданка.

„Господ е дал човешката уста да говори истината. Говоря и за едно постановление, което нося в момента. Години ме преследваха. В Европа има инститиции. У нас също. Нека да помогнат да възстановят този човек на поста му. Никога повече да не уволняват такива хора. Те са безценни“, продължи тя.

Ива Николова пък подчерта, че виковете за оставка са насочени към Румен Радев, който назначи служебното правителство.

pik.bg