ДБ и ДПС с остър тон, пак заговориха за Прокопиев

Христо и Карадайъ

Снимки БГНЕС

С началото на парламентарното заседание Христо Иванов поиска думата за декларация. От трибуната на Народното събрание той обяви, че според доклада на Държавния департамент за инвестиционния климат у нас, цели 24 пъти се споменавала думата „корупция“. Според него по някакви изчисления се отклонявали 10 милиарда на година, като той наскоро говорил с голяма IT компания, които споделили че искат да инвестират у нас, но отивали в Италия и Испания.  

„Не защото са лоши, напротив, това са хора с впечатляващ патриотизъм, отнfшение към България – емоционално, дълбоко. Просто, защото там е по-добре. Това са хора, които регистрират своите фирми в Англия, където плащат по-високи данъци, за да избегнат правната несигурност на нашата страна. Това е погром за българската икономика, за следващите поколения“, обяви Иванов.

Единствения начин да се излезе от тази ситуация според лидера на ДБ е да се излъчи едно смело и волево правителство с последователна програма.

„Искаме да видим наистина едно волево правителство и предложение за правителство като програма и състав, което наистина може да прекъсне  това корупционно заболяване, което наистина може да остави ГЕРБ и ДПС настрани от властта, защото без това ние ще заразим и следващия цикъл на упражняване на власт със същия бацил на тежката корупция – 24 споменавания. В това време ДПС се снима с Делян Пеевски. Вие водите война с бъдещето на България! Това освен, че е обречено, е изключително опасно! Затова ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управление, поне ако това управление ще разчита по някакъв начин от нашата подкрепа. Без това не можем да започнем да се откъсваме от корупционната утроба“, допълни той и отново подчерта, че „Демократична България“ ще настоява също така за съдебна реформа, „защото без това не може да има реална борба с корупцията“.

„Което означава главния прокурор, което означава Специализирания съд, бухалките, което означава КПКОНПИ и настоящото му ръководство. Без това ние не можем да променим това състояние на нещата“, каза Христо Иванов.

„Трябва сериозен дебат за това как да подобрим качеството на законодателството и неговата предсказуемост от гледна точка на инвестициите и ще трябва да помислим как да проведем този дебат, защото очевидно начина, по който досега се правиха нещата не работи добре“, в заключение каза Иванов.

„Уважаема госпожо председател, моля от тази трибуна, когато се изказват някои хора понякога да им правите забележки, а ако е необходимо понякога и да дефинирате различни понятия, които те използват“, обърна се от своя страна Мустафа Карадайъ към председателя на Народното събрание Ива Митева.

„Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който чрез медийно НПО рекета си участва във всичките три правителства на Борисов, не може да обвинява в корупция опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта през целия този период“, заяви Карадайъ.

По думите му по дефиниция корупция има там, където има власт.

„А точно тази партия на олигарха и медиен монополист участва във всички тези правителства чрез медийно НПО рекета си, защото не е печелила избори в две от тези правителство“, подчерта той.  

tribune.bg