От ПИК – Главният прокурор за сигнала на Бойко Рашков: Това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи

колаж

Колаж: ПИК

Главният прокурор на България Иван Гешев използва правото си на отговор след вчерашното гостуване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на Би Ти Ви. 

Припомняме, че тогава Рашков обвини Бюрото за защита, че през 2020 г. единственото нещо, което е правило, е да пази Иван Гешев. Служебният министър на Радев коментира и сигнала си, с който колегата му и министър на правосъдието Янаки Стоилов поиска отстраняването на главния прокурор.

За право на отговор Иван Гешев използва вчерашното си изявление пред журналисти след пленума на ВСС.

„Извиних се на служебния министър Янаки Стоилов за това, че е бил принуден да внесе това политическо нищо на служебния вътрешен министър господин Рашков във ВСС с ясното съзнание, че това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи и цели политически и нелегитимни цели, а именно не отстраняването на главния прокурор, а основно делегитимиране на ВСС, както и може би овладяване на отделни части на независимата съдебна власт“, каза Иван Гешев.

„Не става въпрос за СРС-та. Става въпрос за веществени доказателствени средства. Според закона те са явни и се обсъждат на открито заседание и всеки може да ги чуе. В досъдбната фаза са непублични и затова има разпоредба на закона, която позволява на наблюдаващия прокурор да се обявят определени доказателство. Отделно има решение на ВКС, в което се казва, че в момента, в който се инкорпорират веществени доказателствени средства, те стават част от досъдебното производство и се подчиняват на общия режим. Безумно от юридическа гледна точка е, че Законът за СРС е специален към НПК“, добави той.

„Главният прокурор не разследва, не повдига обвинение и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа“, отсече обвинител №1.

„Обидно е първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение“, негодува Гешев.

По думите му бъгларската прокуратура е единна и не е централизирана. „Това няма как да не е ясно на проф. Стоилов и доц. Рашков. Това говори за някаква друга причина извън юридическата“, завърши Иван Гешев.

pik.bg