Швеция спира постепенно употребата на „Астра Зенека“

ваксини

iStock Photos/Getty Images

Швеция спира постепенно поставянето на ваксината срещу COVID-19, произведена от британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Здравните власти обявиха днес, че 89 на сто от хората над възраст над 65 години са вече изцяло ваксинирани. В Швеция хората от тази възрастова група получиха предимно ваксини на „АстраЗенека“.

По тази причина властите са решили да спрат изпращането на нови дози до отделните региони на скандинавската страна, с което започват да спират поставянето ѝ. Регионите, които все още имат ваксини, могат да ги използват, или да използват ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Някои от оставащите дози ще бъдат дарени.

В същото време хората на възраст над 65 години в района на Стокхолм скоро ще могат да решат дали да получат от оставащите дози „АстраЗенека“, или предпочитат „Пфайзер“ или „Модерна“. Властите се надяват, че по този начин по-голяма част от възрастните ще решат да се ваксинират изцяло.

Над 75 на сто от пълнолетните в Швеция са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19. Над 47 на сто са получили и втората си доза.

Novini.bg