Токио 2020: Светът вече е Олимпиада! (ВИДЕО)

Откриване.

Снимка "Фейсбук" - официална страница на Токио 2020

За втори път откриването на олимпийските игри е на празни трибуни. В Токио ограниченията се налагат заради коронавируса и днес на 80-хилядния стадионприсъстват едва 950 официални лица. На игрите през 1920-а в Антверпен ситуацията е идентична. Тогава също има не повече от 1000 души. 

Но причината не е пандемията, а твърде високите цени на билетите, които белгийците, преживели ужаса на войната, не могат да си позволят. Така по трибуните се наблюдава оскъдно количество фенове, видимо са дошли най-състоятелните. Но след това оргкомитетът взима мерки и пуска вход свободен, за да напълни залите.

Всъщност фразата „Обявявам олимпийските игри за открити“ за първи път произнася Георгиос I, кралят на Гърция, на 6 април 1896-а. Оттогава всички държавни глави, императори, президенти и премиери я повтарят. Тези думи в Токио произнесе 126-ият император Нарухито. 

За първи път на олимпиада има двама знаменосци – по един и от двата пола. Всъщност за последните 10 години МОК направи много за равенството между половете. Така например в Атланта’96 жените са 34 процента, а в Токио ще са 48,8%. Прогнозите са, че за Париж 2024 ще има пълен баланс.

Българските знаменосци в японската столица са най-успешната ни състезателка Мария Гроздева, носителка на 5 олимпийски медала, и младият талант в плуването Йосиф Миладинов.

На игрите ще бъдат раздадени рекорден брой комплекти медали – 339 в 33 вида спорт. Новите дисциплини са карате, където ще има българско участие – Ивет Горанова, както и скално катерене, сърф, скейтборд. В програмата се връщат бейзбол и софтбол.

pik.bg