От ПИК! Инфарктен пленум на БСП: Социалистите решават дали да участват в кабинет, оставка на Нинова не е предвидена

Колаж.

Колаж ПИК

Пореден инфарктен пленум ще проведе БСП днес. Социалистите се събират съвместно с коалиционните партньори, народните представители от парламентарната група на „БСП за България“ и членовете на предизборния щаб.

Заседанието на съвета идва след вчерашните консултации между парламентарната група на социалистите и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, приключили с общи приоритети, но и със съществени разминавания по данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и евентуалните приватизации. Лидерът Корнелия Нинова определи резултата като „първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство“. Социалистите ще вземат решение дали разговорите между двете партии да бъдат продължени.

Националният съвет на БСП обаче трябва колективно да приеме съвместна позиция относно приоритетите за водене на преговори с парламентарно представените партии и политическите действия при евентуално възлагане на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Социалистите са категорични, че няма да отстъпят от своите приоритети за едно бъдещо управление, сред които е причисляването на пенсиите:

„Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Не сме по Македония и Истанбулската конвенция“, каза Нинова.

В дневния ред на пленума се предвижда да бъде представен и доклад за резултатите от парламентарните избори, както и анализ на кампанията и мерки за действия, които е необходимо да предприеме левицата. Темата за евентуалната оставка на лидера Корнелия Нинова не е включена в дневния ред. 

pik.bg

Прочетете още: Отблизо! ИТН и БСП с общи виждания за управлението на страната