От ПИК! Топ климатологът проф. Рачев: Очаква ни дълъг период на адски жеги – няма да има къде и кога да се охладим, морето ще бъде чай

Колаж.

Колаж ПИК

„Предстои един дълъг период на топло и сухо време. До към 8 -9 август ни очаква много горещо време. Няма да достигнем рекорда от 2000 г. в Пловдив от 45 градуса. Но тази продължителност на горещините ще ни умори. Сутрин ще бъде над 20 градуса. Няма да има време да вземем дъх и да се охладим. “ това каза в ефира на Нова телевизия топ климатологът проф. Георги Рачев. 

Той препоръча да бъде много внимателни през предстоящите две седмици. Между 13 и 18 ч. възрастните хора да си стоят вкъщи на дебела хубава сянка. Хората по морето да внимават с изгарянето. Защото сухият въздух води моментално до прегряване.  27 – 28 градуса ще стигне водата на морето, което е просто чай. 

„Да спрем с това палене на огъня. Защото една искра при тези жега е достатъчна за пожар. Не може да си построиш къщата насред реката и да очакваш, че нищо няма да ти се случи. 2005 г. загинаха хора от удавяне. И не само тогава“, каза проф. Рачев.

pik.bg

Още по темата: Плоска река (СНИМКИ)