От ПИК TV! Корнелия Нинова заседава под обсада за оставката й. Социалистите питат къде са 50 млн. лв. субсидии (НА ЖИВО)

Колаж.

Колаж ПИК

Във вихъра на консултациите за съставяне на правителство след поправителния, на който политиците се явиха на 11 юли, БСП завихря поредния инфарктен пленум на Националния съвет на партията, за да решава каква позиция ще заеме по предложения от партията на чалгаря Слави Трифонов ИТН кабинет и неговата програма.

Страстите се нажежават още преди старта на заседанието от протеста на група социалисти пред централата на БСП заради отказа на лидерката на партията Корнелия Нинова да подаде оставка след повторната катастрофа на предсрочните парламентарни избори, на които столетницата влоши резултата си с намалена до 36 души парламентарна група и препотвърди позорното според тях трето място в 46-о Народно събрание.

Червените страсти допълнително се нажежиха и от няколко обстоятелства в дневния ред на днешния пленум на НС, споделиха пред ПИК социалисти.

Първо, в него липсва точка за подкрепа на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат. На един от предишните пленуми Нинова заяви с половин уста въпросната подкрепа, като препрати въпроса да се решава от местните структури, които според устава на столетницата трябва да номинират претендентите за „Дондуков“ 2. На днешното заседание обаче не е предвидено обсъждането на такива номинации и вземането на окончателно решение от НС.

БСП е силно разцепена по въпроса за подкрепата към самокандидатиралия се за втори мандат Радев. Вътрешнопартийната опозиция на Нинова смята, че именно негласното дистанциране на лидерката е причината за катастрофалните резултати на партията на два поредни избора – на 4 април и на 11 юли тази година.

Самата Нинова обаче и близкото й обкръжение са все по-дистанцирани от Радев, от една страна, защото той и вицето му Илияна Йотова работиха срещу Нинова по време на вътрешнопартийните избори за лидер на партията. От друга страна, защото Радев провокативно назначи във второто си служебно правителство само нейни вътрешнопартийни опоненти.

Именно със служебното си правителство обаче Радев даде още едно основание на червената лидерка да не бърза с категоричната си подкрепа за Радев. Причината са репресивните действия на обвързания с БСП служебен вътрешен министър Бойко Рашков и скандалните му изказвания, върнали риториката от най-мракобесните години на комунизма. Както и мощната кадрова метла по ведомства и общини и поредицата спрени инфраструктурни проекти, отнемащи и чаканото облагородяване на средата, и работни места. Това накара доста дори и от най-върлите червени привърженици на Радев да се отнасят скептично към бъдещата им подкрепа за втория му мандат.

Неофициално се твърди, че Нинова и близкото й обкръжения обмислят друг вариант за кандидатура за президент този път от техните редици.

Второто, което изнервя до краен предел социалистите, е, че на днешното заседание на НС няма да се обсъждат и финансовите въпроси на партията. Червените искат отчет за общо 50 милиона лева субсидии, които са похарчени, откакто Нинова е лидер на столетницата. Партията на два пъти бе изправяна на ръба на фалита, макар местните структури да не са получили 1 лев нито за дейността си, нито за изборите.

Червените настояват за финансов отчет, който да покаже къде са потънали тези пари. На един от последните пленуми на НС преди преизбирането на Нинова тя направи опит да пробута такъв отчет, но той беше отхвърлен от членовете на висшия партиен орган. Финансовото положение на столетницата става още по-застрашено и от категоричното искане на бъдещата управляваща партия в лицето на чалгарите от ИТН субсидията отново да стане 1 лев, което бюджетно ще занули БСП.

Днешното негодувание пред централата на БСП на „Позитано“ 20 е предизвикано и от лансираните в публичното пространство от самата Нинова като единствени нейни противници Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Калоян Паргов и още няколко души, които открито искат оставката й след изборните провали.

Истината е обаче, че към тях недвусмислено се присъединиха и президента на ПЕС Сергей Станишев, и Костадин Паскалев. От 5-6 дни с решения за такива искания излизат над 70 местни структури на БСП, която заявяват, че са свалили политическото си доверие от Нинова. Сред тях са най-големите организации на столетницата в Пловдив, Велико Търново, Видин и др. Някои от тях отказаха дори да участват в предизборната кампания за вота на 11 юли, както и в червените листи именно заради тяхната подмяна с протежета на лидерката.

След поредния си изборен провал Нинова отново заяви, че няма да подаде оставка, защото в момента има по-важни задачи пред партията от кадровия въпрос. Сега тя се опитва да внушава на социалистите, че се готви да направи правителство и затова проблемът с лидерството й не е на дневен ред. Нинова отправи такова искане и към Румен Радев по време на последните консултации при него на 23 юли, в случай, че ИТН не успее да реализира мандата си.

В същото време обаче интелектуалната част от столетницата е силно озадачена от поведението и позициите на депутатите си в 46-о Народно събрание. Те недоумяват как е възможно важните социални искания на социалистите да бъдат подменени с имагинерните напъни за смяната на главния прокурор Иван Гешев, към които Нинова и обкръжението й се присъединяват.

„Кога в България не е имало атаки срещу главния прокурор?! При Татарчев ли, при Филчев ли, при Борис Велчев ли, при Цацаров ли?! И Гешев ли е причината за неактуализираните пенсии, за инфлацията, за липсващия план за развитие и устойчивост, за спряните инфраструктурни проекти?!„, възмутиха се пред ПИК социалисти.

Те смятат, че темата за актуализацията на пенсиите вече им е отнета от Мая Манолова, тъй като техните депутати и лидерката им мълчат. И допълват, че тези предложения, правени от Манолова, са напълно фалшиви и дори са капан, тъй като при допълнителните 50 лева към пенсиите, стотици пенсионери ще отпаднат от категорията за актуализиране.

Това са основните причини за днешните протести пред „Позитано“ 20 преди началото на заседанието на Националния съвет, което според Нинова трябва да обсъжда подкрепата за неродената мома на ИТН във вид на бъдещо правителство, предложено от чалгарите на Слави.

„Какво подкрепа за какво правителство ще обсъждаме, като не знаем кои са хората в него?! За какви политики може да става дума, при положение, че не знаем кой ще ги реализира?! Ами, ако те са върли противници на всякакви социални придобивки? После ли ще броим „калинките“ в кабинета или това трябва да е известно още сега. Защото след Николай Василев и неговия космически устрем от задкулисието около Слави може да се очаква всичко„, възмущават се социалистите.

И допълват, че тъй или иначе на това „раздаване“ БСП няма да прави правителство, затова е по-добре да се заеме с крещящия си кадрови въпрос и да не го отлага, докато БСП окончателно приключи политическия си път, тъй като на 11 юли тя вече не се е борила нито за първото, нито за второто, а за третото място, което без малко не й се изплъзна.     

„Не ми харесва управлението на БСП и Корнелия като лидер“, каза кметът на Дряново.   

„Защо сега сядаме на преговори с партията на Слави Трифонов. Нали той беше най-черният по време на предизборната кампания“, каза Мирослав Попов, съветник на земеделския министър. 

„Аз отдавна протестирам и днес е финалният ден. Дори не е актуален днес въпросът за оставката на БСП. А за оставането на партията в политиката. Задължително трябва да се проведе конгрес. Ние не искаме оставка на Нинова, тя партията я остави „, каза пред камерата ни Кирил Добрев. 

Много млади хора дойдоха пред централата на БСП да поискат оставката на Нинова и конгрес на партията. 

„Нинова – ликвидатор на БСП“, „Другарко, Нинова, чуйте гласа на партията“, „Да спасим БСП“, „БСП не е лидерска партията“ – с такива плакати причакват лидерката си недоволни социалисти. 

pik.bg