Ранени и изчезнали след мощен взрив в химически завод

ВАРНА новини лого

Няколко души са ранени след огромния взрив в химически завод, разтърсил германския град Леверкузен, съобщиха от „Метро“, цитирани от БГНЕС.

Леверкузен беше разтърсен от експлозия днес сутринта, припомня БГНЕС, която бързо бе наречена „екстремна заплаха“ от германския Федерален офис за гражданска защита и помощ при бедствия.

„Currenta“, компанията, експлоатираща химическия парк, заяви в изявление по-рано тази сутрин, че няколко служители са ранени, поне двама от тях тежко и че пет души остават безследно изчезнали.

Длъжностни лица от съоръжението Chempark, базирано край бреговете на Рейн и на около 20 км северно от Кьолн, все още не са наясно какво е причинило експлозията. Те заявиха в Twitter, че на място са пожарникари и техника за откриване на замърсяване, на фона на опасения, че опасни изпарения могат да са изтекли във въздуха.

Жителите казаха, че взривът се е чул надалеч и добавиха, че прозорците им са издрънчали от силата на експлозията.

Вестник „Koelner Stadt-Anzeiger“ съобщава, че взривът е дошъл от инсталация за изгаряне на боклук.

Няколко близки големи магистрали са затворени от полицията и димът се движи на северозапад към градовете Буршайд и Лайхлинген.

Кадри, заснети от близката магистрала, показват оранжеви пламъци и струи изпарения, издигащи се високо над индустриалния парк, където се намират редица химически компании.

Местните жители са призовани да останат по домовете си и да държат прозорците и вратите си затворени, а на хората, които не живеят в Леверкузен, е казано да избягват района.

Съобщава се, че пожарникари от целия регион са привикани да помогнат за потушаването на пожара. На място са и голям брой линейки и полиция.

В Леверкузен се намира Bayer, една от най-големите германски химически компании, която дава името на футболния отбор на града и осигурява работа на много жители. Леверкузен има около 163 000 жители и граничи с четвъртия по големина град в Германия, Кьолн, който е дом на около един милион души.