От ПИК! Спешните медици срещу поредното безумие на Стойчо Кацаров – кара ги да описват по минути помощта за COVID-болни

Стойчо Кацаров си играе на телефона в народното събрание

Снимка: БГНЕС.

Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ се възмутиха от ново изискване на служебния министър Стойчо Кацаров, който реди недоразумение след недоразумение. Поредното е, че медиците имат задължение да описват по минути какво и как са правили по време на контакт с пациенти с ковид-19. За което щяло да им се плаща като на таксиджии по 0.11 лв. на минута. 

В иронично писмо медиците „благодарят“ на Кацаров за това задължение. Ето какво се казва в писмото им, публикувано на страницата на асоциацията в социалните мрежи: 

„До Министъра на здравеопазването
Благодарственно писмо
Уважаеми г-н Министър,
Благодарим за това,че през следващите месеци, след всеки контакт с пациент с доказан КОВИД 19 целият ни екип подробно по минути ще описва какво и как сме правили. След което според събраните от нас минути в рамките на месец ще ни плащат за всяка минута по 0,11 лв. допълнително възнаграждение.Т ова са много сериозни суми, от парите на данъкоплатците и ние смятаме благородно да се откажем от тях.

Нямаме време нито да засичаме минутите с пациентите си, нито да описваме действията си при обслужване на десетките си контакти с пациенти на ден. Времето, което ще губим за описание на минутите, струващи по 0,11 лв. ни трябва за да лекуваме пациентите си.

През последната година и половина всеки втори спешен медик прекара КОВИД 19 и знаем от личен опит,че ни стига една минута за да се заразим от пациент С ДОКАЗАН ИЛИ НЕ КОВИД 19 докато го преслушваме, взимаме му тест, дишаме един и същи въздух в линейката или го реанимираме.

Г-н Министър ,тази минута струваше на 42- ма от нас живота им!
С благодарност спешните медици от ЦСМП“.

От ПИК