Ресторантьор: Оттук нататък всеки, който заговори за затваряне, ще бъде третиран като терорист

Заведения на открито

С нарастването на случаите с коронаврус темата със затварянето на заведенията става отново актуална. Собствениците на заведения и ресторанти готвят протести при ново затваряне на обектите им. Те се обявяват и против въвеждането на задължителната ваксинация за персонала и за клиентите им.

„Не може да сатанизираш една група хора и да фаворитизираш друга група“, категоричен беше Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България. Той обяви това в ефира на Bulgaria ON AIR. Той добави, че е проведена вътрешна анкета сред служителите.

Тя е показала, че 38% са ваксинирани, 14% от запитаните са заявили, че няма да се ваксинират, а 48% са прекарали болестта, но едва 8% от заболелите са били официално регистрирани. Другите са се самодиагностицирали с бърз тест.

„В нашите заведения трябваше да имаме план за тероризма и ние приехме общ план. Оттук нататък всеки, който заговори за затваряне, ще бъде третиран като терорист. Не може да се затварят заведения при условие, че имаме ниска заболеваемост и има ваксина – това е въпрос на избор“, заяви Зумпалов.

По негови данни 23 000 фирми са в ужасяващо състояние, а мерките за подкрепа определи като „смешни“.

„30% от заведенията не са отворили или предвиждат затваряне. Работи се на ръба на оцеляването. Не може подкрепата за бизнеса да е 20% от оборота, които да се дават два месеца. Ще се борим никой да не спомената думата „затваряне“ – това е абсолютна смърт на бранша“, обяви Евгени Зумпалов.

Той подчерта, че в заведенията работят около 300 000 човека, но непряко има ангажирани около 500 000 души – като изпълнители, охранители, озвучители.

„В нощните заведения процъфтява българската култура. Изпълнителите се срещат с публика в нощните заведения. Любо Киров например, прави един концерт тази година, другите му срещи с публиката са в заведенията“, подчерта Зумпалов.

Той беше категоричен, че протестите на бранша този път ще бъдат по-категорични, защото при предишните не са били чути.

novini.bg