Бъдещи моряци практикуват на бившата наша баркентина „Роял Хелена“ в Доминикана

ВАРНА новини лого

Източник Maritime.bg

Три години след придобиването от Доминиканската република, някогашният втори български учебно-ветроходен кораб „Роял Хелена“, сега JUAN B CAMBIASO, е напълно интегриран в програмата за обучение на офицери на местната военноморска академия.

В края на миналия месец е завършил пореден етап от подготовката на курсанти и студенти от Военноморската академия „Вицеадмирал Сезар де Виндт Лавандие“. Част от тях са обучавани по време на поход на бившата българска баркентина, чиито бордове вече са боядисани в бял цвят. Общо 250 души са участвали в плавателната практика на баркентината, друг патрулен кораб от ВМС на Доминикана и кораб от състава на местната Брегова охрана, предаде вестник „Listin Diario“.

Бъдещите морски специалисти са преминали различни практически занятия по навигация, тренирали са маневриране за заставане на котва, приставане и отплаване, както и борба за живучест на кораба, пише тамошният вестник.

Изданието цитира и командира на местния флот вицеадмирал Рамон Ернандес, който благодари на президента на страната за осигуряването на необходимите средства за учебните плавания.

Maritime.bg припомня, че бившият български кораб предвождаше парада за 175-ата годишнина от обявяване на независимостта на Доминиканската република, отбелязана през 2019 г.

JUAN B CAMBIASO е единствен подобен съд в Централна Америка и Карибския басейн, а Доминиканската република стана осмата страна в Северна и Южна Америка, която разполага със собствен учебен кораб.

От Варна до Доминикана

През 2018 г. България остана само с един учебно-ветроходен кораб – „Калиакра“. Това се случи след продажбата на построения във Варна през 2009 г. „Роял Хелена“. Втората българска баркентина бе продадена след 9-месечни преговори на Военноморските сили на Доминикана.

Проблемите с „Роял Хелена“ настъпиха през юни 2017 г., когато след пилотска грешка, нашият кораб се вряза в испански съд в порт Оудесхилд (Холандия). „Няма драма, нищо фатално не се е случило. Заради пилотска грешка е станал сблъсъкът на „Роял Хелена” с испанския кораб „Нао Виктория”. Капитанът и екипажът нямат никаква вина“, бяха първите думи на управителя на „Топ сейл“ тогава. В последствие стана ясно, че има проблеми с изплащането на възнагражденията на екипажа. Тогава от фирмата заявиха, че причината е инцидентът няколко месеца по-рано.

Калиакра

Пандемията парализира света, блокира цели индустрии. Блокира и спортните събития – големите състезание, включително Олимпиадата бяха отложени през миналата година. Беше засегната дейността и на всички аналогични на „Калиакра“ учебни кораби по света, но постепенно техните собственици се ориентираха, съобразиха програмите и рейсовете си със изискванията и те отново тръгнаха, коментира неотдавна в интервю пред Maritime.bg първият капитан на баркентината к.д.п. Тома Томов.

От няколко независими източника Maritime.bg научи, че през изминалата година е имало постигнато споразумение за прехвърляне на „Калиакра“ от активите на сегашния собственик „Български морски квалификационен център“ ЕАД към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Налице е било и междуведомствено съгласие първата баркентина да стане учебен кораб на Морско училище, в чийто състав е най-логично да бъде плавателен съд от този клас. Източници на изданието в Министерството на транспорта обаче твърдят, че планът е останал нереализиран, тъй като военното училище е взело решение за придобиване на 37-годишния и бивш руски кораб „Искател“, който преди дни бе именуван като „Св. св. Кирил и Методий“ и влезе в състава на ВВМУ, за който са нужни поне още 3 млн. лева за ремонт.

maritime.bg

Прочетете още: 36 г. от вдигането на флага на баркентината „Калиакра“